Een facing wordt gemaakt van twee verschillende soorten materiaal. Het kan bestaan uit composiet of porselein. Beide materialen zijn erg solide en maken de schildjes (facings) in principe even sterk als de rest van je tanden.
In het geval van een composietfacing wordt een kleine laag tandkleurig materiaal aangebracht op de te behandelen tand. Deze materiaalsoort is goedkoper en wat minder duurzaam als de porseleinvariant. In het geval van porseleinfacing wordt een klein schild van porselein op de tand aangebracht.
Een composietfacing is gemaakt van hetzelfde materiaal als een gewone tandvulling. De tand of kies wordt tijdens de behandeling eerst behandeld met zuur om ruwheid te creëren. Op die manier kan de facing zich beter hechten aan de betreffende tand of kies. Ten slotte zal de tandarts stap voor stap steeds een laagje composiet aanbrengen, waardoor een facing ontstaat die past bij de rest van je gebit. Deze behandeling kan in één tandartsbezoek worden voltooid.
Een etsbrug is een alternatief om een ontbrekende tand of kies te vervangen. Het bijzondere van een etsbrug is dat de tandarts deze aan gave of vrijwel gave tanden of kiezen kan plakken zonder dat hij/zij deze uitgebreid moet bijslijpen.
Er zijn twee manieren om de etsbrug aan te brengen. Bij de eerste methode verankert de tandarts de etsbrug éénzijdig aan één aangrenzende tand of kies. Bij de tweede manier verankert de tandarts de etsbrug aan weerszijden, aan één tand of kies. Een kunsttandje – ‘dummy’ genoemd – vult de lege ruimte van de ontbrekende tand of kies op. Zogenaamde retentievleugels zorgen voor het houvast aan de pijlers. De tandarts zet deze met cement vast: u kunt dit zelf niet verwijderen.
Wilt u meer informatie of heeft u vragen?